WWNNA - Wenum Wiesel en het Noordelijke gedeelte van Noord-Apeldoorn. Meer informatie

Verhalentafel over Apeldoornse metaalbedrijven

Geplaats op dinsdag 7 maart, om 20:25

PERSBERICHT

CODA Verhalentafel | donderdag 23 maart | CODA Centrale Bibliotheek | 10.30 – 12.00 uur | Gratis

Verhalentafel over Apeldoornse metaalbedrijven

Radefa, Gerfa, machinefabriek Van der Ploeg: het zijn voorbeelden van Apeldoornse metaalfabrieken die in de vorige eeuw een bloeiende bedrijfstak vormden. Op 23 maart staat de geschiedenis van deze en andere metaalbedrijven centraal in de CODA Verhalentafel.

Misschien weet u bijvoorbeeld nog dat NEMEF (Nederlandse Meubelsloten Fabriek), in 1921 in Apeldoorn werd opgericht door W. Knapp, en uitgroeide tot een befaamde leverancier van hang-en sluitwerk. Nadat eerder al de productietak in Apeldoorn was gesloten vertrok het bedrijf – inmiddels in buitenlandse handen – in 2017 helemaal uit de stad waar het ooit begon.

Naast NEMEF was aan de Papegaaiweg ook de gereedschappenfabriek Gerfa gevestigd, later verhuisd naar Vaassen. Of misschien zegt de naam Apeldoornsche Machinefabriek en Metaalgieterij v/h Loog Landaal u nog iets? Deze laatste behoorde in het begin van de 20ste eeuw tot de grote Apeldoornse bedrijven. De Apeldoornse Machinefabriek en Metaalgieterij v/h Loog Landaal begon in 1860 als smederij. Kort voor de eeuwwisseling legde het bedrijf zich toe op de bouw van motoren en wat later eveneens op de fabricage van ijs- en koelmachines (onder meer voor schepen) en complete slachtinrichtingen. Al in de jaren twintig was export een belangrijke pijler onder het bedrijf. De fabriek lag aan het eind van de Brinklaan, in de vroegere buurtschap De Eendracht. Ook Radefa NV, het bedrijf dat aan de Brouwersmolenweg aluminium kozijnen produceerde, was een bedrijf met een grote reputatie. Zo was de aluminium uitbouw van de vuurtoren in Noordwijk aan Zee ‘made in Apeldoorn’.

Op donderdag 23 maart staat de Verhalentafel in het teken van Apeldoornse metaalbedrijven. Kent u nog verhalen van familieleden die hebben gewerkt bij een Apeldoorns metaalbedrijf? Of mogelijk bent u zelf werkzaam geweest in deze tak van bedrijvigheid? Wij horen uw verhalen graag.

Aan de CODA Verhalentafel worden in informele sfeer herinneringen aan Apeldoorn opgehaald, gedeeld en vastgelegd. Kom uw verhalen vertellen en delen op 23 maart vanaf 10.30 uur in CODA Centrale Bibliotheek (1ste verdieping bij de leestafel).

We horen graag vooraf of u naar deze Verhalentafel wilt komen. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar Mirjam van Weert – Timmerman m.timmerman@coda-apeldoorn.nl