WWNNA - Wenum Wiesel en het Noordelijke gedeelte van Noord-Apeldoorn. Meer informatie

Over Wenum Wiesel

Wenum Wiesel is een tweelingdorp in de gemeente Apeldoorn in de Nederlandse provincie Gelderland. Het ligt ten noorden van de gemeente Apeldoorn tegen Vaassen, gemeente Epe, aan. Wenum en Wiesel worden gescheiden door de Zwolseweg (Apeldoorn-Vaassen). Aan de oostkant ligt Wenum en aan de westkant Wiesel, dit is over een oppervlakte van 31 km² en hiervan is meer dan de helft bosgebied.

Wenum

Wenum bestaat vooral uit agrarisch gebied. Het strekt zich uit van de Zwolseweg tot aan het Apeldoorns Kanaal. Hier zijn vooral boerenbedrijven gevestigd.

Even buiten het dorp staat een achtkante windkorenmolen en een eeuwenoude watermolen. Nabij Wenum lag aan de spoorlijn Apeldoorn – Zwolle, wat nu een recreatief fietspad is, een stopplaats die vernoemd was naar Wenum, te weten stopplaats Wenum.

Wiesel

In Wiesel bevinden zich enkele horecagelegenheden. Hier woonden vroeger de werknemers van het nabijgelegen Paleis Het Loo. Wiesel grenst aan de kroondomeinen. In 2001 is Wiesel aangewezen als beschermd dorpsgezicht.

Het grote feest in Wenum Wiesel is nog altijd het jaarlijkse Oranjefeest, in het eerste weekend van september. Men herdenkt dan de verjaardag van wijlen Koningin Wilhelmina die gedurende het laatste deel van haar leven op Het Loo woonde.

Zie ook